woensdag 11 februari 2015

Het spiegelschilderij

Het spiegelschilderij (C)
Hersensprookjes - 2008 - 2010
Geschreven door mobar   
vrijdag, 20 augustus 2010 21:54
Vervolg van Kunstmatige autoriteiten (B)

Hubert had model gestaan voor het beroemde spiegelschilderij. Een Amerikaanse dichter weidde een gedicht aan dit schilderij en werd uitgenodigd voor een talkshow.
Daar werd nogal lacherig over dit schilderij gedaan, de kunstenaar werd gedwongen het aan de opdrachtgever cadeau te doen in ruil voor een verzameling Fadomuziek en een aantal albums van de Amerikaanse zanger Bob Dylan.
Hubert voelde zich lichtelijk opgelaten over al het gedoe, hij had model gestaan voor een eenvoudige maaltijd en een paar glazen wijn. Hij had nog nooit eerder naakt model gestaan, en de lange kunstenaar was bekend in de stad.
Hubert Stuipje haalde eens diep adem,verschoof een stapel stoffige boeken, en liep toen naar een verzameling langspeelplaten van zwart vinyl, met daarop de muziek van Bob Dylan.
Terwijl hij naar de muziek luisterde keek hij aandachtig naar het spiegelschilderij.
Een naakte onzekere man, onschuldig, en verlegen afgebeeld op een groot doek.
Hij herkende zichzelf nauwelijks, het leek wel alsof de jongeman op het doek, meer betekenis had dan hijzelf. En wat was hij met het model staan opgeschoten, er was een kunstwerk gemaakt, een doek wat misschien langer zou bestaan dan hijzelf, maar waarom had hij het in Godsnaam gedaan? En wat was hij er mee opgeschoten? De gesprekken met de kunstenaar zoemden nog na in zijn hoofd, soms schoten er flarden van de met wijn bedwelmde gesprekken door zijn gedachten. En alles wat er was overgebleven was een naakte man op een doek. Het afscheid van de provinciestad naderde, alles was te snel veranderd.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten